Новини

БЕЗ АГРЕСИЯ В УЧИЛИЩЕ

Страница  1 от 32  > >>

четвъртък, 12 октомври 2017
Дейностите в подкрепа на ученици и родители по проект "Училище за успех - Модел за образователна интеграция, основан на силните страни" продължават. Със старта на новата учебна година 2017 – 2018 г., в СУ „Христо Ботев” - Горна Малина продължават дейностите в подкрепа на ученици и родители по проект "Училище за успех - Модел за образователна интеграция, основан на силните страни". Дейностите включват: - допълнителна подготовка по български език и математика; - участие в клубове по интереси; - консултации с логопед и психолог; - подкрепа от координатор за работа с ученици и координатор за работа с родители. В дейностите по проекта могат да се включат и нови ученици, които са в образователен риск или които имат желание да развиват силните си страни. Родителите могат да получат консултация от учителите, логопеда и психолога, в подкрепа на развитието на децата им. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
вторник, 03 октомври 2017
От Ръководството на Ученическия съвет Нашето съобщение !!! На 05.10.2017г./ четвъртък/ от 13.00ч. в кабинет №13 ще се проведе ПЪРВО за 2017 година заседание на Ученическия съвет.
-
сряда, 28 юни 2017
Учениците от 9 до 11 клас участваха в училищното състезание "БЪДЕЩИ СЪТРУДНИЦИ В БИЗНЕСА".
Електронни тестове за най-малките Компютърни хрумки
 
08 09 2013

Първи учебен ден

Тази година за първия учебен ден на детето си родителите ще отделят средно 354 лв. за необходими му за училището стоки. Това е с 13 на сто повече спрямо разходите им за същите цели през миналата година, показва проучване на компания за картови разплащания. Тази година за първия учебен ден на детето си родителите ще отделят средно 354 лв. за необходими му за училището стоки. Това е с 13 на сто повече спрямо разходите им за същите цели през миналата година, показва проучване на компания за картови разплащания. Около 20 процента от анкетираните семейства ще платят избраните артикули с банкова карта. Близо 30 на сто от планиращите покупки ще пазаруват онлайн, като най-често ще използват виртуални магазини, за да се сдобият с обувки, дрехи и раница.

Проучването е проведено сред жителите на десетте най-големи града в България с цел да се определи сумата, която родителите планират да отделят за подготовка за новата учебна година, както и методите на разплащане, които ще предпочетат.

Жителите на София ще отделят средно с 80 лева. повече за покупки за първия учебен ден от родителите от страната, или около 407 лева. Жителите на Бургас очакват да посрещнат разходи от около 413 лева., докато пловдивчани планират покупки на стойност около 345 лева. Варненци ще отделят около 320 лева за покупки покрай новата учебна година.

За да покрият разходите за началото на учебната година 33 на сто от родителите спестяват, а други 30 процента имат достатъчно средства за покупките. Точно 11 на сто разчитат на кредитните си карти, а 7 процента използват банков заем, за да посрещнат разходите.

Разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта, отчита още проучването.

Планираните покупки за ученици между 9-ти и 12-ти клас са на стойност с около 24 процента по-висока от средната сума или 440 лв. Родителите на първолаци възнамеряват да отделят около 380 лева за децата, най-скромни ще бъдат майките и татковците на ученици от трети до шести клас – те ще похарчат средно 337 лева.

Родителите ще използват своите банкови карти основно, за да купят дрехите и обувките на своите деца. Около една четвърт от майките и бащите, които ще купят тези стоки, ще ги платят чрез карта.

Други артикули, които се заплащат предимно по електронен път, са учебните материали - химикалки, моливи, линии и тетрадките - близо 9 на всеки 10 родители ще извършат касови плащания при покупката на тези стоки. Това са стоки, които все по-често влизат в списъка за пазаруване от обектите на големите търговски вериги и това е причината покупката им все по-често да се извършва с карта, уточняват експертите.

Учебниците традиционно се плащат в брой - само 8 процента от майките и татковците ще използват електронни пари при закупуването им. Това вероятно се дължи на факта, че учебниците често се купуват от книжните борси или втора ръка от по-големите ученици, смятат авторите на проучването.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България, коментира, че банковите карти позволяват отлично планиране на разходите, което е от голямо значение за всеки родител.

Най-популярните стоки за първия учебен ден при покупки в интернет са обувките (52 процента), дрехите (50 процента) и раницата (47 процента). Банковата карта е предпочитаният метод на плащане за 51 на сто от пазаруващите в електронни магазини, 41 процента залагат на наложен платеж.

Независимо от възрастта децата са много активни при вземането на решение какво да се купи, показва анкетата на картовата компания. Половината (51 процента) от родителите обсъждат всички планирани разходи с учениците, докато 33 процента включват или не по-младите членове на семейството в зависимост от конкретната покупка.

Търговците на стоки за учениците трябва да са готови за масови покупки непосредствено преди началото на учебната година, смятат анализаторите. Само два процента от родителите са направили покупки към датата на провеждане на проучването. Други 43 на сто пазаруват по различно време всяка година, а близо една трета от участвалите в анкетата (29 процента) изчакват момента преди първия учебен ден. Един на всеки шест се съобразява с напътствията на учителите и прави покупките след 15 септември.

Експертите съветват избралите да платят покупките си за старта на учебната година с карта винаги да се уверяват, че са уточнили с касиера точната сума, която ще бъде изтеглена от дебитната или кредитна им карта. Когато въвеждаме PIN код, трябва да се уверим, че устройството е в изправност и че никой не наблюдава въведените от нас цифри, препоръчват още те.
Връща
  Следваща: История