Новини

БЕЗ АГРЕСИЯ В УЧИЛИЩЕ

Страница  1 от 38  > >>

четвъртък, 26 април 2018
Ученици от СУ,, Христо Ботев‘‘ под ръководството на г-жа Емилия Титова, г-жа Райна Босакова и г-жа Таня Гергушка взеха участие
вторник, 24 април 2018
Поредната награда на Марияна Самуилова Димитрова от 6 б клас
петък, 30 март 2018
На 29.03.2018г. в гр. Етрополе
Електронни тестове за най-малките Компютърни хрумки
 
02 12 2017

XVI Национално състезание по Природни науки и екология

От 24.11.17г. до 26.11.2017г. в гр. Кюстендил се проведе XVI Национално състезание по Природни науки и екология.

Учениците Силвия Райчева от 11 клас и Георги Джамбазов от 12 клас при  СУ“ Христо Ботев“ с. Горна Малина  представиха проект „ Изследване интензитета  на светлината на различни източници с миникомпютър Nova 5000”. Учениците изготвиха своя проект под ръководството  на г-жа Даниела Коцева – ст. Учител по Физика и астрономия.

Целта на проекта беше да изследват осветеността на различни източници/ плазмен екран на телевизор, монитор на компютър, екран на теблет,лаптоп и мобилен телефон/ и да определят най-вредния от тях  за окото.

Изследването се проведе с миникомпютър Nova 5000, който въвежда съвременните технологии в класната стая. Той събира в себе си стандартната фунционалност на миникомпютър и научното събиране на данни от датчици и математическото им обработване.

Резултатите показват, че най-ниска осветеност имат мобилните телефони и честото им използване води до напрягане на окото и увеличаване на очното налягане.

Проектът бе защитен  пред Национална комисия в два кръга:

  1. Представяне на постер
  2. Защита на проекта с презентация

Общо от двата кръга събраните точки са 48, които са  преобразувани в оценка. Отборът получава  оценка Много добър(5,25), която се признава за прием във висше учебно заведение за учениците от 12 клас .


Връща
  Следваща: История